„Suzbijanje rizičnih ponašanja mladih – početak školske godine 2019./2020.“

Slika /2019/ZADRAVEC MLADEN/IMG_7978.JPG

Tijekom mjeseca rujna policijski službenici Policijske uprave međimurske u suradnji s drugim nadležnim službama proveli su pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika        

Foto: PU međimurska

Povodom početka nove školske godine na području Međimurske županije, odnosno tijekom mjeseca rujna 2019. godine, policijski službenici Policijske uprave međimurske u suradnji s drugim nadležnim službama proveli su pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika. Spomenuti čimbenici generiraju delinkventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama. Provođenjem ovih aktivnosti nastojalo se smanjiti kažnjiva i neprihvatljiva ponašanja mladih te ih usmjeriti pozitivnim i društveno prihvatljivim ponašanjima i vrijednostima.
 
Tijekom provođenja pojačanih preventivno-represivnih mjera i radnji utvrđeno je 11 prekršaja nezakonitih ponašanja maloljetnih osoba:
  • dva prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga,
  • četiri prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama,
  • pet prekršaja iz Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava (prelaženje željezničke pruge van predviđenog prijelaza).
 
Također, u blizini odgojno-obrazovnih ustanova evidentirana su dva kaznena djela krađe, na štetu maloljetnih osoba.
 
Nadalje, u gradovima Čakovec, Prelog i Mursko Središće te u naseljima Šenkovec, Štefanec, Podturen i Kotoriba, uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, policijski službenici postupali su u cilju prevencije asocijalnog ponašanja mladih. Tom prilikom posjetiteljima su predstavljene preventivne aktivnosti iz preventivnih akcija „Sajam sigurnosti i prevencije“; preventivni projekti „Zajedno do veće sigurnosti“ i „Poštujte naše znakove“. Također, u Prelogu i Donjem Kraljevcu održani su info punktovi vezani uz štetnost utjecaja alkohola, u sklopu preventivne akcije „Ispravno odluči“.
 
Isto tako, s ciljem poboljšanja sigurnosti svih polaznika odgojno-obrazovnih ustanova pojačano se nadziralo poštivanje prometnih propisa sudionika u cestovnom prometu prilikom dolaska i odlaska djece u školu, posebice vozača motornih vozila, tijekom čega je utvrđeno 10 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 
U 58 osnovnih škola Međimurske županije provedena je preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ u vidu predavanja učenicima prvoškolaca (1180 učenika) s osvrtom na sigurno i pravilno sudjelovanje u prometu.
Za 270 učenika prvih razreda na čakovečkom Trgu Republike, policijski službenici Policijski uprave međimurske i službenici Autokluba Čakovec na posebno izrađenom pješačkom poligonu prezentirali su sigurno kretanje prometnicama i učili o opasnostima kretanja u prometu.
Povodom Europskog dana bez poginulih u prometu, u centru grada Čakovca policijski službenici dijelili su građanima prigodne naljepnice (“stickere“) s logotipom projekta „Edward“ (partner u projektu Grad Čakovec). Simboličnim znakom "nula" poslan je apel neka dan doista i bude s nula poginulih u prometu. U akciju i dijeljenje promotivnih naljepnica uključili su se  „stand up“ komičar Zlatko Nedeljko-Pepsi s Gitom Kavran te volonteri iz Gospodarske škole.
 
Spomenute pojačane aktivnosti i provoditi će se tijekom cijele školske godine.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon