Teške krađe i krađe tijekom vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/policija natpis.JPG

Tijekom proteklog vikenda evidentirano pet teških krađa i četiri krađe

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog produženog vikenda, između 15. i 18. travnja 2022. godine, evidentirano je pet teških krađa i četiri krađe. Materijalna šteta se u sve četiri krađe procjenjuje na više od 1.000 kuna.
 
Izdvajamo tešku krađu i krađu:
 
1) Između 2. i 16. travnja 2022. godine u Novakovcu, Brodarskoj ulici nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću odakle je ukrao televizor i raznu odjeću. Potom je provalio u podrumske prostorije odakle je ukrao razni ručni alat te pronašao originalni ključ kojim je otključao garažu i iz nje ukrao traktor i kosilicu.
Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.
 
2) U subotu, 16. travnja 2022. godine u Kuršancu, Cvjetnoj ulici, nepoznati počinitelj je iz otključanog kombi vozila ukrao novčanik s novcem.
Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.
 
Krađe iz vozila u današnje vrijeme predstavljaju jednu od omiljenih meta počinitelja kaznenih djela. Ključevi vozila, torbice, novčanici, mobiteli i drugi vrijedni predmeti, koje građani ostavljaju na vidljivim mjestima u otključanim ili zaključanim vozilima često predstavljaju dodatnu motivaciju počiniteljima za izvršenje krađe.
Na temelju dosadašnjih iskustava i poznajući stilove te navike kradljivaca, savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Neke od samozaštitnih mjera koje možete poduzeti i sami:
•   kad napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakta i zaključajte vozilo,
•   ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu,
•   ugradite alarmni uređaj ili elektronsku blokadu motora,
•   postavite dodatnu zaštitnu bravu ili polugu za blokadu upravljača,
•   u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu,
•   sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte,
•   ne ostavljate vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje bez nadzora,
•   prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite već odmah prijavite policiji na broj 192.

Više o prevenciji i samozaštitnim mjerama možete saznati na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske i Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.
 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon