Tijekom "Martinja" pojačani nadzor na međimurskim prometnicama

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/IMG_2961.jpg

Poštujte prometne propise, ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola te svojim ponašanjem doprinesite boljoj sigurnosti cestovnog prometa

Foto: Ilustracija

Povodom obilježavanje narodnog običaja krštenja mošta - "Martinja", na području Policijske uprave međimurske provest će se aktivnosti usmjerene sprečavanju te sankcioniranju prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom predstojećeg vikenda na međimurskim prometnicama očekuje se povećanje broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića. U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti na prometnicama diljem Međimurske županije, policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 10. do 13. studenoga 2023. godine provodit će pojačane preventivno-represivne aktivnosti.  Ujedno, u noći sa subote na nedjelju (11./12. studenoga 2023.) od 18 do 2 sata u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Policijskom upravom koprivničko-križevačkom provest će se aktivnosti iz akcije "Alkohol"
 
Oštrica policijskog postupanja bit će usmjerena na pojačani nadzor provjere alkoholiziranosti vozača. Također, posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja "mladih vozača" te prekršaja recidivista (počinitelja prometnih prekršaja u povratu), odnosno suzbijanju najtežih prometnih prekršaja koji vrlo često dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Ujedno, pojačano će se utvrđivati prekršaji prekoračenja brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice te nepropisne uporabe mobitela uz pojačani nadzor vozača mopeda i motocikala, kao i recidivista u počinjenju najtežih prometnih prekršaja.
 
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite usluge javnog ili taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko neće konzumirati alkohol, kako bi mogao upravljati vozilom,
  • ne sjedajte za upravljač, najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, niti jedan razlog nije opravdan. 


Podsjećamo!

 
Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga
 
Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo
 
Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ako se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.
 
Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.
 

Najave | Promet i vozila