U Čakovcu održan radni sastanak na temu rada u manjinskim zajednicama

  • Slika /2024/Okrugli stol PUM 29022024/11.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

S ciljem organizacije okruglog stola "Rad policije u manjinskim zajednicama - naglasak na romske zajednice" održan radni sastanak predstavnika Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" i Policijske uprave međimurske s predstavnicima policije Republike Slovenije i Fakulteta sigurnosnih znanosti Sveučilišta u Mariboru

Foto: PU međimurska
 
Jučer, 29. veljače Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik" u suradnji s Policijskom upravom međimurskom je uoči Svjetskog dana Roma organizirala radni sastanak s ciljem pripreme okruglog stola "Rad policije u manjinskim zajednicama - naglasak na romske zajednice" koji će se održati u travnju na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

S ciljem pripreme okruglog stola i razmjene iskustava započeta je suradnja s uglednim slovenskim kriminologom prof. dr. sc. Gorazdom Meškom s Fakulteta sigurnosnih znanosti Sveučilišta u Mariboru, autorom brojnih radova i projekata vezanih za rad policije u lokalnim zajednicama, pa i u onima zastupljenima romskom populacijom. Jednako tako, suradnja je započeta i s predstavnicima slovenske policije, prvenstveno Policijskom upravom Murska Sobota, Policijskom postajom Kočevje i Policijskom akademijom, koji imaju bogato iskustvo u radu policije u romskim zajednicama. 

Cilj ove suradnje je osim organizacije okruglog stola i produbljivanje znanja, razmjena iskustva i poticanje implementacije dobre prakse u ovom zahtjevnom području rada policije.
 
S hrvatske strane na radnom sastanku sudjelovali su Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova, Josip Ćelić, načelnik Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" sa suradnicima Ivom Balgač, voditeljicom Službe za koordinaciju i provođenje projekata i istraživanja i doc. dr. sc. Krunoslavom Borovcem, policijskim službenikom za pripremu i provođenje projekata, Danijel Mikulić koji privremeno obavlja poslove načelnika policijske uprave, kao i Andrea Krznar, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Međimurje. Slovensku stranu predstavljali su prof. dr. sc. Gorazd Meško, voditelj Katedre za kriminologiju Fakulteta sigurnosnih znanosti Sveučilišta u Mariboru sa suradnicom Natalijom Žarn, Aleksander Podgrajšek, voditelj Radne skupine za rad slovenske policije u multikulturnom društvu i sa subkulturnim skupinama na Policijskoj akademiji, Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota te Mario Abram, načelnik Policijske postaje Kočevje, kao i Srečko Jarc, slovenski policijski ataše. Ujedno, radnom sastanku prisustvovali su i policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave međimurske, kao nositelji preventivnih aktivnosti vezanih za romsku zajednicu te predstavnici lokalne zajednice i stručnih službi s kojima se najviše surađuje u spomenutom području.

Tijekom radnog sastanka predstavljene su aktivnosti i rezultati projekta i istraživanja provedenih na području Policijske uprave međimurske, oblici suradnje i partnerstva s predstavnicima romske zajednice i daljnje planirane aktivnosti vezane za rad policije u romskim zajednicama. Slovenski predstavnici predstavili su svoj sustav rada s manjinskim zajednicama koji se odvija na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te projekte i istraživanja koji su pomogli u integraciji romske zajednice.

U okviru današnje suradnje u naselju Parag obavljeni su razgovori s predstavnicima romske zajednice Matjažom Oršušem, predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine i Elvisom Kraljem, zamjenikom predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine. Nakon razgovora sudionici okruglog stola posjetili su Centar za pružanje usluga u zajednici Međimurje, gdje ih je ravnateljica Andrea Krznar upoznala s načinom njegovog osnivanja te radom, a koji je prepoznat kao izvrstan primjer suradnje institucija lokalne i regionalne vlasti i manjinske zajednice.

Zaključci radnog sastanka koristit će se za pripremu i organizaciju okruglog stola „Rad policije u manjinskim zajednicama - naglasak na romske zajednice“  kao i za daljnju suradnju u području rada policije u manjinskim zajednicama.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica