U Dječjem vrtiću "Cipelica" obilježen Međunarodni dan prava djeteta

  • Slika /2023/Međunarodni dan prava djeteta PP ČK 24112023/IMG_20231124_103019.jpg
  • Slika
  • Slika

Tijekom preventivnih aktivnosti mališanima su podijeljene kišne kabanice iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa te reflektirajuće trakice osigurane sredstvima Vijeća za prevenciju Grada Čakovca

Foto: PU međimurska

Prošlog petka, 24. studenoga preventivci iz Policijske postaje Čakovec zajedno s mališanima Dječjeg vrtića „Cipelica“ u Čakovcu, obilježili su Međunarodni dan prava djeteta.

Deklaraciju o pravima djeteta 1959. godine usvojila je Generalna skupština UN-a, a trideset godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta, čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Konvencija o pravima djeteta međunarodni je dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je ubrzo potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum u području ljudskih prava u povijesti. Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja 8. listopada 1991. godine. Dječjim pravima štite se sve osobe mlađe od 18 godina. Pravo djeteta je ono što svako dijete treba imati ili smije učiniti.

Tijekom razgovora mališani su istaknuli kako imaju pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, igru, zaštitu odraslih i još mnogo toga. Ujedno, pojašnjeno im je kako i policijski službenici štite djecu i njihova prava, a da se svako zlostavljanje i iskorištavanje djece treba prijaviti policiji na broj 192.

Na samom kraju druženja mališanima su podijeljene kišne kabanice iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i reflektirajuće trakice osigurane sredstvima Vijeća za prevenciju Grada Čakovca.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica