U Međimurju će se tijekom proljeća provesti aktivnosti iz preventivne akcije "Moj prijatelj policajac i ja u prometu"

Slika /2024/Moj prijatelj policajac i ja u prometu.jfif

Ovogodišnjom preventivnim aktivnostima bit će obuhvaćen 56 dječjih vrtića u kojima će se održati predavanja namijenjena predškolskoj populaciji

Foto: PU međimurska

Policijska uprava međimurska će i ove godine, započeti s provođenjem preventivnom akcijom "Moj prijatelj policajac i ja u prometu"

Tijekom 2023. godine, na području Policijsku uprave međimurske u prometnim nesrećama ukupno je stradalo 15 djece do četrnaeste godine života. Teške tjelesne ozljede zadobilo je petero djece, lake tjelesne ozljede zadobilo 10 djece dok smrtno stradavanje djece nije zabilježeno.

Upravo s ciljem sprečavanja prometnih nesreća u kojima stradavaju djeca preventivna akcija "Moj prijatelj policajac i ja u prometu" provodit će se od 8. travnja do 3. svibnja 2024. godine.

Na području Međimurske županije u 2024. godini je oko 1200 djece predškolske dobi. Program rada s djecom u šestoj godini života uz ostale zadatke predviđa usvajanje  pravila prometne kulture, te se iz istog razloga nastavlja suradnja s dječjim vrtićima na području Međimurske županije.
 
U dječjim vrtićima na području Međimurske županije (njih 56), policijski službenici Policijske uprave međimurske stoga će provesti predavanja prvenstveno namijenjena predškolskoj populaciji, kojom prilikom posebnu pažnju posvetiti usvajanju pravila prometne kulture s osvrtom na pravilno i sigurno kretanje prometnicama. Nakon teoretskog dijela, djeci je potrebno u stvarnim uvjetima prometovanja odnosno u blizini njihovog vrtića, ukazati na pravilan način kretanja prometnicama te na opasnosti koje im prijete na cesti, kako bi se što bolje pripremili za sigurno sudjelovanje u prometu kada samostalno krenu u školu. Da bi stvarali prijateljski odnos s djecom od najmanjeg uzrasta, potrebno ih je  upoznati s radom policije te uređajima i sredstvima koje policija koristi u svom svakodnevnom radu.

Nakon teoretskog dijela predavanja, djeci će se u stvarnim uvjetima prometovanja ukazati na pravilan način kretanja prometnicama te na opasnosti koje im prijete prilikom sudjelovanja u prometu na cesti, a sve s ciljem da se što bolje pripreme za sigurno sudjelovanje u prometu kada samostalno krenu u školu. Ujedno, tijekom predavanja mališani će se upoznati s radom policije te uređajima i sredstvima koje policija koristi u svom svakodnevnom radu.  

Na predavanjima će se mališanima dijeliti promidžbeni materijali pribavljeni sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.

Najave | Društvo i zajednica