U Orehovici zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvom teže ozlijeđena maloljetnica

Slika /2023/MIR I DOBRO/FOTO 5.jpg

Ističemo, kako pirotehnička sredstva nisu igračke te stoga roditelji trebaju upoznati djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva jer se nestručnim rukovanjem mogu ozlijediti

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak, 1. siječnja 2024. godine oko 9 sati u Orehovici, mlađa maloljetnica je najvjerojatnije na dvorištu obiteljske kuće pronašla neaktivirano pirotehničko sredstvo, raketu neutvrđene marke i kategorije (ambalaža uništena uslijed uporabe).
 
Nakon pronalaska aktivirala je raketu koja se u letu odbila od prozora kuće te pogodila djevojčicu u glavu.
 
Na odjelu Županijske bolnice Čakovec utvrđeno je kako je u događaju zadobila teške tjelesne ozljede oka te je prevezena na daljnje liječenje u Zagreb.
 
Kriminalistička istraživanja se nastavljaju.
 
Podsjećamo kako operativna akcija „Mir i dobro“ još uvijek traje, a završava 7. siječnja 2024. Njezin osnovni cilj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Napominjemo, kako je sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 15. prosinca sve do 1. siječnja, građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena, dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja, dakle od sutra, 2. siječnja nije dozvoljena nabava i uporaba pirotehničkih sredstava.
 

Pisane vijesti