U Prelogu, Orehovici i Goričanu provedene aktivnosti iz nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za 5"

  • Slika /2023/II komponenta projekta Zdrav za 5/OŠ GORIČAN.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu II. komponente nacionalnog preventivnog projekta održane su mnogobrojne preventivne aktivnosti koje promoviraju zdrav život te očuvanje, zaštitu okoliša i prirode

Foto: PU međimurska /SŠ  i OŠ Prelog, OŠ Orehovica i OŠ Goričan

II. komponenta nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za 5" objedinjava aktivnosti koje promoviraju zdrav život te očuvanje, zaštitu okoliša i prirode. Spomenute aktivnosti podrazumijevaju provedbu prigodnih manifestacija i ekoloških akcija, a kojima je zajednički cilj prevencija inkriminiranih ponašanja protiv okoliša i prirode te podizanje razine svijesti građana o važnosti zaštite i očuvanja zdrave životne sredine. Time se kroz aktivno uključivanje djece i mladih u ekološke i druge aktivnosti doprinosi stvaranju uvjeta za njihovo sigurno i zdravo odrastanje. 

Ove školske godine od 21. travnja do 5. svibnja na području Međimurske županije preventivne aktivnosti iz II. komponente provedene su u osnovnim školama u Prelogu, Orehovici i Goričanu te u Srednjoj školi Prelog.

U petak, 21. travnja s ciljem aktivnog mijenjanja stavova i štetnih životnih navika (ovisnost i zaštita okoliša), u suradnji s Osnovnom školom Prelog održana je akcija čišćenja, tzv. "Zelena čistka, jedan dan za čisti okoliš". Akcija se provodila u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje (22. travnja), kojom prilikom su učenici osmih razreda čistili zelene površine oko škole.

U utorak 25. travnja u Osnovnoj školi Orehovica obilježen je "Dan planeta Zemlje" integriranim načinom nastave. Dan je bio ispunjen brojnim aktivnostima u kojima su učenici s veseljem sudjelovali. U ekološke aktivnosti pod sloganom "Zdrav okoliš, zdrava budućnost" bili su uključeni učenici svih razrednih odjeljenja. Održane su brojne radionice, poput modeliranje planeta Zemlje pomoću plastelina, izrada kreativnih odjevnih predmeta, pisanje ekoloških poruka, oslikavanje pločica s motivom zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta, mikroskopiranje, utvrđivanje PH vrijednosti voda, pokusi s različitim prirodnim materijalima, izrada prezentacija na temu nacionalnih parkova, razvrstavanje smeća u odgovarajuće spremnike, zatim kreativne igre poput pecanja ribica, izrada stripa na temu ekologije, zanimljive igre iz njemačkog jezika i matematike, gledanje edukativnih filmova iz područja ekologije i još puno toga. Policijska uprava međimurska u sklopu II: komponente preventivnog projekta "Zdrav za 5", također je dala svoj doprinos u vidu održavanja edukativnog predavanja. Održana je radionica za učenike osmih razreda Osnovne škole Orehovica, na temu „Opasnosti i dobre strane interneta - prevencija kažnjivih ponašanja“. Nakon održanog predavanja učenici su jednoglasno zaključili kako je mnogo bolje te korisnije slobodno vrijeme provoditi vani na svježem zraku, u igri s prijateljima, nego sjediti zatvoren u sobi pred računalom. Učenici su uživali u ovakvom modelu nastave i naglasili kako ovakvih aktivnosti nedostaje te bih trebalo češće provoditi.

U srijedu, 26. travnja te u petak 5. svibnja u Prelogu i Goričanu s ciljem promoviranja zdravih životnih stilova održani su Sportski dani. Za učenike Srednje škole Prelog te Osnovne škole Goričan na prigodnim sportskim "borilištima" održana su natjecanja u odbojci, malom nogometu, rukometu, trčanju, potezanju užeta i dr. sportskim aktivnostima.

Nabrojenim i opisanim aktivnostima za ovu školsku godinu na području naše Županije dovršene su sve preventivne aktivnosti iz nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za 5".
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica