U prometnoj nesreći smrtno stradao 42-godišnji vozač osobnog automobila

Slika FOTOGRAFIJE_shk/AA%20Nove/Ilustracije/PN%2026042019%20Donji%20Kraljevec.JPG

Zbog neprilagođene brzine kretanja u zavoju je izgubio nadzor nad automobilom te izletio izvan kolnika, gdje je udario u dvorišnu ogradu obiteljske kuće, a u nastavku kretanja i u drveće u spomenutom dvorištu

Foto: Ilustracija

Jučer, 27. studenoga 2020. godine nešto prije 20 sati u Ivanovcu dogodila se prometna nesreća u kojoj je nažalost smrtno stradao 42-godišnji vozač osobnog automobila.

Upravljajući Mazdom Premacy, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom Ulice Josipa Broza, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) te vidljivosti (noć) zbog čega je u zavoju automobilom djelomično sišao izvan kolnika na travnatu površinu. Potom je u povratku automobila na kolnik došlo do zanošenja te izlijetanja izvan kolnika, gdje je automobil udario u dvorišnu ogradu obiteljske kuće, a u nastavku kretanja i u drveće unutar dvorišta. Uslijed siline udara dio odbačenih dijelova ograde oštetili su Hondu Accord, čakovečkih registarskih, koja je bila parkirana u spomenutom dvorištu. Očevidom je utvrđeno kako vozač Mazde za vrijeme vožnje nije koristio sigurnosni pojas.

Liječnik pristigle ekipe hitne medicinske pomoći na mjestu događaja  utvrdio je smrt 42-godišnjeg vozača.

Na mjestu događaja pripadnici JVP-a Čakovec sudjelovali su u vađenja tijela preminulog vozača iz vozila.

Prema nalogu nadležnog državnog odvjetnika tijelo preminulog 42-godišnjaka prevezeno je na Odjel patologije Županijske bolnice Čakovec, gdje će se obaviti obdukcija.

Zbog obavljanja očevida od 20 sati i 10 minuta do 21 sat i 55 minuta Ulica Josipa Broza u Ivanovcu bila je zatvorena za sav promet, koji se odvijao obilaznim pravcima.

O prometnoj nesreći dostavit će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Preminuli 42-godišnji vozač osobnog automobila deveta je žrtva na međimurskim prometnicama u ovoj godini.

Ovog vikenda na području Međimurske županije očekuje se pojava slabe kiše, koja će potkraj vikenda, s padom temperature prijeći u susnježicu, a u višim predjelima i u snijeg.

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano te se produžava zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika namijenjen za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog takvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i trenutnim uvjetima na cesti.

Vozače dodatno podsjećamo kako je na velikom broju autocesta i državnih cesta, koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 121/20). Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na ostalim cestama, obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Više o zimskim uvjetima na cestama i obavezama vozača, možete pročitati OVDJE.

I na kraju, a ne manje važno, upozoravamo sve vozače na zakonsku obvezu korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje. Njegovim korištenjem ne samo da ćete izbjeći plaćanje zakonske sankcije, već ćete u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice stradavanja. 


Stoga, prije početka svake vožnje, pa i one najkraće, OBAVEZNO KORISTITE SIGURNOSNI POJAS!



Pisane vijesti | Promet i vozila