Upozorenje o zlonamjernoj elektroničkoj pošti (tzv. phishing mail)

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/racunalna sigurnost.jpg

Phishing poruke su oblik internetske prijevare u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija putem e-pošte s ciljem krađe povjerljivih podataka

Foto: Ilustracija

Jučer, 25. listopada 2022. godine policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske zaprimili su kaznenu prijavu od ovlaštenog zastupnika trgovačkog društva iz Orehovice zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare. Iz zaprimljene prijave proizlazi kako je s poslovnog računa spomenutog trgovačkog društva, otvorenog u jednoj od banaka u Republici Hrvatskoj, nepoznati počinitelj izvršio nekoliko isplatnih transakcija prema inozemstvu u ukupnom iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna.
           
Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je na službenu adresu elektroničke pošte oštećenog trgovačkog društva, zaprimljena lažna elektronička poruka banke (tzv. phishing mail) u kojoj je otvoren poslovni račun te je zatraženo ažuriranje podataka putem dostavljene poveznice. Otvaranjem poveznice, otvorena je lažna stranica banke za poslovne korisnike te su potom unijeti traženi podaci. Nakon unošenja traženih podataka zaprimljena je poruka o uspješnom ažuriranju te je onemogućen pristupiti internet bankarstvu. Odmah potom zaprimljena je obavijest o isplatama novčanih sredstava prema nepoznatim bankovnim računima u inozemstvu.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Što su phishing poruke?

Phishing poruke su oblik internetske prijevare u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija putem e-pošte s ciljem krađe povjerljivih podataka.

Primjer su poruke e-pošte za koje se čini da ih je poslala banka u kojoj imate otvoreni poslovni ili neki drugi račun, a zapravo nije. Obično takve adrese e-poruka završavaju s domenom .com.

Iako se u takvim e-porukama u zaglavlju prikazuje logotip banke, ne radi o porukama čiji je pošiljatelj vaša banka. U takvim phishing e-porukama nalaze se poveznice i privici, koje vam nije poslala banka, već su lažne.
 

Važno je znati:

  • Nemojte kliknuti na poveznice ili otvarati privitke iz takvih e-poruka.
  • Nemojte odgovarati na takve e-poruke te ih odmah obrišite.

U slučaju da dobijete sumnjivu e-poštu putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah se osobno obratite djelatnicima vaše banke.
 
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva policije i na YouTube kanalu MUP-a
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon