Vozači, poštujte znakove i naredbe policijskih službenika u prometu!

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/IMG_2961.jpg

Zakon o sigurnosti prometa na cestama za prekršaj nepostupanja po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili po naredbama policijskih službenika ili drugih ovlaštenih osoba propisuje novčanu kaznu u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna

Foto: Ilustracija

Policijska uprava međimurska u posljednje vrijeme bilježi učestalo činjenje prekršaja vozača koji ne postupaju po zahtjevu izraženom pomoću znaka ili naredbi policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe, odnosno odbiju se zaustaviti. Bitno je istaknuti da takvim postupanjem vozači izravno ugrožavaju sigurnost drugih sudionika u prometu, kao i vlastitu sigurnost, čineći pritom brojne prometne prekršaje koji mogu dovesti do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Na stanje sigurnosti u cestovnom prometu uvelike utječu napori policije koji se očituju u kontinuiranom provođenju preventivno-represivnih akcija te u provođenju edukativnih programa namijenjeni svim dobnim skupinama. Osim aktivnosti policije, bitan čimbenik koji utječe na sigurnost u prometu jest prometna kultura svih sudionika u prometu koju čine međusobni odnosi, komunikacija, tolerancija i međusobno uvažavanje. 

Naime, vozači su dužni ponašati se odgovorno, poštivati prometne propise i prometne znakove, voditi računa da svojim postupcima ne ugroze sigurnost drugih sudionika, posebice onih najranjivijih. Također su dužni postupati u skladu s propisima o prometnim svjetlima, znakovima i naredbama ovlaštenih osoba.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19.), člankom 32., propisano je da sudionici u prometu moraju postupati po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili po naredbama policijskih službenika ili drugih osoba koje, na temelju ovlaštenja iz ovoga Zakona, nadziru i upravljaju prometom na cestama. Ovlaštene osobe dužne su se pri davanju znakova postaviti na cesti tako da ih sudionici u prometu, kojima su znaci namijenjeni, mogu lako i s dovoljne udaljenosti uočiti, a navedene znakove ovlaštena službena osoba može davati i iz vozila. Vozač kojemu su izdane navedene naredbe i zapovijedi je dužan postupiti po uputama policijskog službenika. 
 
Zakon o sigurnosti prometa na cestama za ovaj prekršaj propisuje visoku novčanu kaznu, u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, kada vozač motornog vozila postupi suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe. Vozaču koji je za taj prekršaj drugi puta proglašen krivim izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci, a ako je prekršaj počinio treći, odnosno svaki slijedeći put izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom najmanje 12 mjeseci. Vozaču se za ovaj prekršaj u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim. Isto tako, novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj ostali sudionici u prometu ako ne postupe po naredbi izraženoj pomoću znaka policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe.
 
Na području Policijske uprave međimurske tijekom ove godine zaključno s 27. prosinca 2021. godine evidentirana su 52 prekršaja vozača motornih vozila koji su postupali suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe.
 
Vezano uz nedavni događaj potjere koji se dogodio 24. prosinca 2021. godine na prometnicama od Čakovca prema Varaždinu, Policijska uprava međimurska je protiv 33-godišnjeg vozača s područja Općine Strahoninec pokrenula prekršajni postupak. Naime, vozač se odbio vozilom zaustaviti na znakove i naredbi policijskih službenika, nastavio je vožnju u smjeru Varaždina čineći pritom brojne prometne prekršaje i ugrožavajući sigurnost drugih sudionika u prometu.

Naposljetku valja napomenuti da je za počinjeni prekršaj nepostupanja po naredbi policijskog službenika, kao i za niz prekršaja koje je vozač počinio (nepoštivanje prometnih znakova, nepropisno kretanje kolnikom, nezaustavljanje na znak crvenog svjetla na semaforu, nepropisno pretjecanje i obilaženje, nepoštivanje prednosti prolaska) Policijska uprava međimurska predložila novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 22.800,00 kuna, zabranu upravljanja motornim vozilom B kategorije na vrijeme od devet mjeseci te 16 negativnih prekršajnih bodova. 

Represivno postupanje svakako nije isključivi smjer djelovanja policije, međutim propisane visoke novčane kazne su snažna poruka vozačima koji uporno krše zakonske propise i svojim postupcima ugrožavaju ljudske živote. Svako ignoriranje zapovijedi i znakova policijskih službenika i grubo kršenje prometnih propisa mogu dovesti do najtežih posljedica, te se sukladno tome i promptno kažnjavaju.

S ciljem ostvarenja veće razine sigurnosti u prometu pozivamo sve sudionike u prometu, osobito vozače, na dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila.

 

Pisane vijesti | Promet i vozila