Zbog neprilagođene brzine ispale betonske grede i blokirale prometnicu

Slika /2023/Prometna nesreća nadvožnjak 21062023.JPG

Od 15.54 do 20.25 sati dionica državne ceste broj 209 od raskrižja Zrinsko - frankopanske, Neumanove i Carinskog odvojka u Čakovcu do raskrižja s kolnikom državne ceste broj 3 (raskrižje istih cesta s kružnim tokom prometa kod Nedelišća) bila zatvorena za sav promet

Foto: Ilustracija

U srijedu, 21. lipnja 2023. godine oko 15,45 sati u Čakovcu, Zrinsko - frankopanska ulici, na nadvožnjaku, 38-godišnji vozač s područja Sisačko-moslavačke županije, upravljao je teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka vlasništvo prijevozničke tvrtke s područja grada Zagreba, kojemu je bilo pridodano priključno vozilo, na kojima se prevozio vangabaritni teret (dvije betonske grede), kolnikom ulice, uz nagib nadvožnjaka.

Vozač brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste (zavoj, uzdužni i bočni nagib), zbog čega je izgubio nadzor nad upravljanjem priključnog vozila koje je sišlo izvan kolnika. Tom prilikom 48-godišnja vozačica osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka s područja općine Nedelišće, koja se kretala iz suprotnog smjera, vozilom prošla ispod betonskih greda i udarila gornjim dijelom automobila u betonske grede, a kotačima i donjim postrojem vozila u čeličnu sajlu koja spaja vučno i priključno vozilo.    
       
Nakon kontakta osobnog automobila i tereta došlo je do zanošenja priključnog vozila i prevrtanja na lijevu bočnu stranu te udara u metalnu zaštitnu ogradu, dok je osobni automobil također udario u metalnu zaštitnu ogradu.

U nesreći nije nitko ozlijeđen, dok je od 15.54 do 20.25 sati dionica državne ceste broj 209 od raskrižja Zrinsko - frankopanske, Neumanove i Carinskog odvojka u Čakovcu do raskrižja s kolnikom državne ceste broj 3 (raskrižje istih cesta s kružnim tokom prometa kod Nedelišća) bila zatvorena za sav promet koji se odvijao obilazno.

Nadalje je obavljenim pregledom dokumentacije vozila i izvanrednog prijevoza utvrđeno je da je prijevoz izvanrednog tereta suprotan dopuštenjima iz dozvole (prijevoznik prije polaska nije prijavio izvanredni prijevoz na informacijski sustav putem web aplikacije te nije osigurao pratnju izvanrednog prijevoza s jednom zahtjevnom pratnjom i jednom jednostavnom pratnjom - osigurao samo jednu zahtjevu pratnju). Uvidom u karton izvršenih preventivnih tehničkih pregleda vozila za teretni automobil, utvrđeno da je istekao periodični preventivni tehnički pregled.

Prekršajno će se sankcionirati pravna i odgovorna osobe te vozač.

 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon