"Zimski uvjeti na cestama i alkohol" - najava akcije

Slika Fotografije/Opcenite fotografije/prometna preventiva/Zimski-uvjeti-na-cesti-2012.jpg

Dana 19./20. siječnja 2013. godine (subota/nedjelja), u vremenu od 20 do 4 sata Policijska uprava međimurska provodit će operativnu akciju "Zimski uvjeti na cestama i alkohol". Cilj akcije je smanjenje rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu, te povećanje stanja sigurnosti na cestama.  

Foto: Ilustracija

Dana 19./20. siječnja 2013. godine (subota/nedjelja), u vremenu od 20 do 4 sata Policijska uprava međimurska provodit će operativnu akciju "Zimski uvjeti na cestama i alkohol".

Cilj akcije je smanjenje rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu, te povećanje stanja sigurnosti na cestama.

 

Akcija će se usmjeriti na:

  • suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima vozača kada u organizmu imaju alkohol,
  • suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima u vrijeme zimskih uvjeta bez zimske opreme,
  • suzbijanje grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu)

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.            

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet:

  • motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu,
  • teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5t, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Dubina utora po gaznoj površini zimskih guma (M+S) mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje najmanja dopuštena dubina je 1,6 mm.

Pod zimskom opremom autobusa i teretnih vozila podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a ukoliko se zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lanci na pogonske kotače tada moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.



Stranica