Auto sjedalica i sigurnosni pojas

Djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima kada bi trebali biti najsigurniji. Dječje auto sjedalice, kada se pravilno koriste, smanjuju rizik smrti uslijed sudara čak do 70% te rizik ozbiljnih ozljeda do 60%.

Pojasevi u automobilu su sredstvo koje najviše može smanjiti stopu smrtnosti ili ozljeđivanja u prometnim nesrećama. Kad se vozilo sudari, putnici u vozilu još uvijek putuju onom brzinom koje je vozilo imalo u trenutku sudara. Kada se vozilo konačno zaustavi, nevezani putnici udaraju u volan, prednje staklo ili neki drugi dio u unutrašnjosti automobila.


Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno i nedvosmisleno govori:
 
  • Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
  • Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim motornim vozilima prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i suprotno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice.
  • Vozač motornog vozila koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi smije na sjedalima koja nisu prednja prevoziti djecu nižu od 150 cm, a visoku barem 135 cm, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ukoliko su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.
  • Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u koja nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine, a djeca stara tri godine i više, a niža od 150 cm ne smiju se smjestiti na prednje sjedalo.
  • Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama za ovu vrst prekršaja, odnosno nevezivanje sigurnosnim pojasom vozača i drugih osoba u vozilu,  predvidio je novčanu kaznu u iznosu od 1.000 kuna.