Odjava vozila

PREKRŠAJ – novčana kazna 700 kuna

REDOVNI POSTUPAK – 21 kuna

Obavještavaju se vlasnici vozila koji ne izvrše produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole, da obavezno vozilo odjave, odnosno donesu prometnu dozvolu i registarske pločice radi poništenja. Na zahtjev vlasnika reg. pločice se mogu čuvati 90 dana od dana odjave vozila.
Vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana od prodaje vozila, vozilo odjaviti, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja te vratiti reg. pločice policijskoj upravi, odnosno pločice na propisan način ustupiti kupcu vozila (napomenom u ugovoru o kupoprodaji ili izjavom na šalteru).
 
Nadalje, ukoliko je vozilo uništeno ili otpisano, odnosno ako je otuđeno ili nestalo, vlasnik je dužan u roku od 30 dana odjaviti registrirano vozilo, te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice.
Vlasnik vozila koji postupa suprotno od opisanog, po provedenom postupku kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna, dok troškovi redovnog postupka odjave iznose 21 kunu.
Ukoliko je važenje prometne dozvole isteklo više od jedne godine, u pravilu se radi o vozilima koje su vlasnici prodali, ali po isteku registracije nije napravljen prijenos vlasništva, ova policijska uprava donosi rješenja o odjavi vozila na zahtjev vlasnika, odnosno po službenoj dužnosti. U svim tim slučajevima ova Policijska uprava poziva građane na izjavu na zapisnik prije donošenja rješenja, te se građanima – vlasnicima vozila preporuča da se na navedene pozive odazivaju kako bi riješili status vozila.