Zahvala PU međimurskoj za pronalazak vrijednih knjiga

Slika fotografije/opcenite fotografije/misali/misali3.jpg
Foto: PU međimurska
Ravnatelj Državnog arhiva za Međimursku županiju, gospodin Jurica Cesar, je 26. srpnja, u okviru redovne tiskovne konferencije, načelniku Policijske uprave međimurske gospodinu Ivanu Sokaču, predao pismenu zahvalu zbog pronalaska dviju knjiga koje su po stručnom mišljenju ocijenjene kao kulturno dobro.

Naime, policijski službenici su 9. rujna 2008. godine, prilikom obilaska stare napuštene kuće nepoznatog vlasnika u Sajmišnoj ulici u Prelogu, pronašli dvije stare knjige za koje su procijenili da bi mogle pripadati kulturnoj baštini.
Knjige su izuzete te su 18. rujna 2008. godine predane Konzervatorskom odjelu u Varaždinu, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u cilju pohrane te stvaranja primjerenih uvjeta za njihovu trajnu pohranu u Državnom arhivu za Međimurje koji je smješten u Štrigovi.

Ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje gospodin Jurica Cesar, preuzeo je 10. svibnja 2010. godine knjige iz ureda Konzervatorskog odjela u Varaždinu uz dati opis i mišljenje o vrijednosti preuzetih knjiga.

Stručno mišljenje izdano od strane Nacionalne i sveučilišne knjižnice Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo navodi kako je:
  • knjiga broj 1. - Missale Romanum ex Decreto Sacrosancti Concilij Tridentini…usque ad ss. d. n. Innocentium XIII novo ritu decoratae…, u kojoj su uvezana tri djela. Sa velikom sigurnošću može se reći da su djela koja se u njemu nalaze služila u crkvenim obredima franjevačke zajednice. Ova knjiga ima ne samo lokalno/regionalno značenje, već i važno mjesto unutar cjelovite europske tiskane baštine, osobito u istraživanjima povijesti tiskarstva, povijesti liturgije itd.
  •  knjiga broj 2. - Missale Romanum ex Decreto Sacrosancti Concilij Tridentini…usque ad ss. Dominum Nostrum Pium VII accurate sunt disposite…I ova knjiga procijenjena je kao kulturno dobro. 
     


Stranica