Dvoje stranih državljana utajom poreza oštetila državni proračun za više od 7 milijuna kuna

Slika DANIJELA%20TURK%202019/IMG_5548.JPG

Protiv osumnjičenih podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna kaznene prijave

Foto: Ilustracija

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da su mađarski državljanin rođen 1956. godine i ukrajinska državljanka rođena 1978. godine, počinili kaznena djela utaje poreza ili carine i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Naime, sumnja se da su u svojstvu direktora i odgovornih osoba u trgovačkom društvu iz Donjeg Kraljevca, da bi izbjegli plaćanje poreza na dodanu vrijednost, neosnovano prijavili nadležnoj Poreznoj upravi za razdoblje od listopada 2016. do rujna 2017. godine odbitak pretporeza na stjecanje dobara unutar Europske unije, a koja nisu dopremljena u Republiku Hrvatsku, koristeći pritom PDV ID broj koji je izdan u Republici Hrvatskoj. Također, nisu obračunali i prijavili porez na dodanu vrijednost na stjecanja dobara unutar Europske unije te nisu obračunali porez na dodanu vrijednost na primljene usluge iz Europske unije.

Na opisane načine uskratili su sredstva namijenjena za proračun Republike Hrvatske u ukupnom iznosu nešto većem od 7.000.000 kuna.

Protiv osumnjičenih podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna kaznene prijave.
 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon