Najava akcije "Pješaci i vozači bicikla, oprez!“

Slika 2020/AKCIJA%20PROMET%2025112020/Akcija%20promet.jpg

Pojačanim nadzorom pješaka i biciklista tijekom najavljene akcije želi se povećati njihova sigurnost u cestovnom prometu te podići svijest o potrebi, ali i zakonskoj obvezi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijama

Foto: Ilustracija

Sutra (srijeda), 27. siječnja 2021. godine od 7 do 15 sati policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će preventivno-represivnu akciju "Pješaci i vozači bicikla, oprez!".
           
Ova akcija prvenstveno je usmjerena prema pješacima i biciklistima, kao najugroženijoj skupini sudionika u cestovnom prometu.

           
Pojačanim nadzorom pješaka i biciklista tijekom najavljene akcije želi se povećati njihova sigurnost u cestovnom prometu te podići svijest o potrebi, ali i zakonskoj obvezi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijama.
           
Tijekom akcije nadzirat će se kretanje pješaka u prometu s posebnim naglaskom na pravilno  prelaženje kolnika te korištenje reflektirajućih materijala.
           
Ujedno, policijski službenici nadzirat će bicikliste koji ne prelaze pravilno obilježeni pješački prijelaz. Također, kontrolirat će se korištenje reflektirajućih materijala te tehnička ispravnost bicikala. 
           
           
Tijekom prošle godine (2020.) na području Policijske uprave međimurske evidentirano je ukupno 425 prometnih nesreća, dok je 2019. godine evidentirana je 531 prometna nesreća, što predstavlja smanjenje za 106 prometnih nesreća, odnosno za 19,96%. Od ukupnog broja nesreća tijekom 2020. godine, nažalost u devet prometnih nesreća smrtno je stradalo devet sudionika, dok je 2019. godine u osam prometnih nesreća smrtno stradalo 12 sudionika, dakle na međimurskim prometnicama u protekloj godini bilježi se pad smrtno stradalih sudionika za 25%, u odnosu na 2019. godinu. Tijekom prošle godine, a u odnosu na 2019. godinu, evidentirano je i manje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, i to za 31,12%. Ujedno, evidentirano i manje nesreća u kojima je nastala materijalna šteta (pad za 14,07%).
           
Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima, i to u 113 prometnih nesreća, dok je u 133 nesreće uzrok nesreće utjecaj alkohola.
           
Kada se promatra svojstvo sudionika smrtno stradalih u prometnim nesrećama, tada je razvidno kako su u prošloj godini na našim prometnicama poginula četiri vozača osobnih automobila, tri pješaka, vozač teretnog automobila i vozač motocikla.
           
U prošloj godini teške ozljede u prometnim nesrećama zadobila su 33 sudionika (19 vozača osobnog automobila, sedam vozača bicikla, četiri vozača motocikla, dva vozača traktora i vozač mopeda), što u odnosu na 2019. godinu (53), predstavlja smanjenje teško ozlijeđenih sudionika za 37,74%.
             
U 2020. godini lakše je ozlijeđeno 138 sudionika (87 vozača osobnog automobila, 16 pješaka, 12 putnika u osobnom automobilu, 12 vozača bicikla, četiri vozača motocikla, tri vozača teretnog automobila, dva vozača mopeda, putnik na traktoru, vozač električnog bicikla), što u odnosu na 2019. godinu (227), predstavlja smanjenje lakše ozlijeđenih sudionika za 39,21%.

Najave | Promet i vozila