Od 1. studenog potrebno je upaliti dnevna svjetala na vozilima

Slika DANIJELA%20TURK%202019/IMG_5487.JPG

Obveza paljenja dnevnih svjetala više se ne poklapa s prelaskom na zimsko računanje vremena, već traje od 1. studenog do 31. ožujka

Foto: Ilustracija

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je objavljen u Narodnim novinama broj 70/2019 i stupio na snagu dana 01. kolovoza 2019. godine, fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, konkretno od. 1. studenoga do 31. ožujka.

To sada znači da se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa s prelaskom na zimsko računanje vremena, već traje od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine.
           
Napominjemo, kako na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Ako se vozač ne pridržava tih odredbi kaznit će se novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

Bez obzira na zakonske propise, apeliramo na sve vozače da osiguraju vidljivost svojih vozila na cesti, pogotovo u vremenskim uvjetima smanjene vidljivosti.

Najave | Promet i vozila