Održana obuka za pripadnike Interventne jedinice policije

  • Slika /2021/IJP  - predavanje 10112021/IMG_2769.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih uz zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici

Foto: PU međimurska

U srijedu, 10. studenoga 2021. godine u prostorijama Policijske uprave međimurske održana je obuka za pripadnike Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske usmjerena na mehanizme zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice. Na radionici je sudjelovalo 24 polaznika interventne policije, kojima su prikazana praktična znanja o zaštiti temeljnih prava kroz studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena u cilju izgradnje novih i osnaživanja postojećih znanja i vještina.
 
Program jednodnevne obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih uz zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje i zaštita temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice. Važan dio obuke je radionica slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Ovaj je program koncipiran po primjeru programa za graničnu policiju koji Uprava za granicu i Policijska akademija provode u policijskim upravama uz vanjsku granicu EU. Radi se o kratkim i fokusiranim obukama prilagođenima sastavu polaznika, odnosno trenutnim operativnim potrebama. Značajan dio obuke odnosi se na aktivno uključivanje polaznika u objektivnu analizu primjera situacija s terena čime ih se potiče na kritičko promišljanje, donošenje zaključaka i mogućih rješenja.
 
Težište obuke je usmjereno na primjenu ujednačenog postupanja u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija prema međunarodnim, EU i nacionalnim propisima. 
 
Polaznicima obuke je omogućen pristup sustavu e-obrazovanja Policijske akademije u sklopu kojeg je otvoren kolegij vezan uz tematiku ove obuke, gdje su policijskim službenicima dostupni stručni edukativni materijali za učenje. Na kraju procesa edukacije kroz provjeru znanja vrednovati će se usvojenost ishoda učenja. Takav kombinirani način obuke doprinosi većem angažmanu polaznika u procesu samog učenja, kao i postizanju boljih rezultata kod usvajanja znanja i stručnih kompetencija. 

Predavanje je održala policijska službenica Uprave za granicu Ravnateljstva policije Jadranka Vitas te policijski službenici Policijske akademije Martina Grdinić i Denis Kušnjačić.
 


 
 



 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica