Provedite uskršnje blagdane u miru, sreći i veselju

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Vuzmenka.jpg

Veliki tjedan u Međimurju tradicionalno se obilježava uskrsnim običajima među koje spada priprema, izrada i spaljivanje vuzmenki pa stoga skrećemo pozornost građanima da pritom vode računa o sigurnosti ljudi i imovine

Foto: Ilustracija

Vrijeme Uskrsa i uskrsnih blagdana treba podijeliti s članovima obitelji, rođacima i prijateljima, u veselju i u miru, kako to i dolikuje blagdanima. Kako bi Uskrs i uskrsni blagdani protekli u miru i bez neželjenih posljedica, pozivamo građane da se ponašaju odgovorno i savjesno, kako to dolikuje kod obilježavanja blagdana. Neželjene posljedice, do kojih dolazi zbog neodgovornog ponašanja, dio su stvarnosti i mogu se dogoditi svakome. Osim nepotrebnog pucanja karabitom ili drugim napravama za izvođenje glasnog pucanja, ističemo i prekomjernu konzumaciju alkohola, koja je čest pratitelj i uzrok nesreća te tragedija, kako prilikom uporabe oružja i eksplozivnih sredstava, tako i prilikom sudjelovanja u prometu.


Najbolje i najsigurnije spaljivanje vuzmenke je na organiziran način uz angažman i nadzor pripadnika lokalnog vatrogasnog dežurstva.

Lokaciju vuzmenke potrebno je odabrati na sigurnoj udaljenosti od gospodarskih i drugih objekata, stogova slame i sijena te dr. predmeta, koje bi utjecaj topline mogao oštetiti.

Kod samog paljenja, a zbog sigurnosti i zdravlja ljudi, dozvoljeno je spaljivanje samo poljoprivrednog, šumskog ili biljnog otpada bez dodataka zapaljivih tekućina ili drugih tvari radi boljeg gorenja. Nije dozvoljeno spaljivanje otpada koji nije biljnog porijekla. Svakako, prilikom spaljivanja treba obratiti pažnju i na vjetar. Ako je vjetar jak, tada nije dozvoljeno spaljivanje vuzmenke. 

Posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja moraju biti pod nadzorom roditelja. Mole se svi građani koji će paliti vuzmenke da prilikom paljenja ne ugroze svoju i sigurnost drugih građana te sigurnost svoje i tuđe imovine.

Stoga, apeliramo i pozivamo građane na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi uskrsnih blagdana jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Najbolja prevencija kako bi se izbjegle nesreće i stradavanja je nekorištenje karabita, oružja te pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava, kao i prekomjerne konzumacije alkoholnih pića jer blagdani se mogu, i bez pucanja te opijanja, proslaviti ljepše, ugodnije i svečanije.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske za vrijeme uskrsnih blagdana svojim preventivnim i represivnim aktivnostima radit će na sprečavanju neželjenih posljedica, stradavanja i ozljeđivanja osoba, kao i oštećenja imovine, a samim tim i ostvarivanju povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana. Ujedno, poduzimat će se preventivne mjere s ciljem sprečavanja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Ovog produženog vikenda (od 7. do 10. travnja 2023.) očekuje se povećanja prometa na međimurskim cestama te će se zbog toga stvarati veće prometne gužve, posebice na području Čakovca, prilaznim cestama trgovačkim centrima i sl. Stoga, pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Naposljetku, savjetujemo građanima da prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja, ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima jer "prilika čina lopova". Ostavljanjem vrijednih predmeta na vidljivim mjestima riskirate da postanete žrtvom provale i krađe.
 

Želimo vam sretan Uskrs te da uskrsne blagdane provedete mirno i radosno.

 Pisane vijesti | Društvo i zajednica