Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija2.jpg

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirane su četiri teške krađe i devet krađa

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su četiri teške krađe i devet krađa. Materijalna šteta kod sedam krađa pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna, dok će se za preostale dvije procijeniti nakon zaprimanja odštetnog zahtjeva. Izdvajamo tešku krađu u Bukovcu te krađu u Kuršancu.
 

Provaljeno u obiteljsku kuću u Bukovcu 

Između 11. i 14. listopada 2022. godine u Bukovcu, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 43-godišnjaka, odakle je ukrao razne prehrambene proizvode i druge predmete. Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko tisuća kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Kako smanjiti mogućnost provale i krađe?

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Na temelju dosadašnjih iskustava te poznavajući stilove i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.
  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
  • Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe, itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt, itd.). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. Svakako jedna od najlošijih navika naših žitelja je sakrivanje ključeva kuće ili stana na raznim lokacijama, npr. ispod otirača, tegli za cvijeće i na drugim ne baš skrovitim mjestima. Tako „sakriveni“ ključevi mogu se vrlo lako pronaći te iskoristiti za nesmetani ulazak u vaš dom.
  • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno ona zastupa. Telefonski broj potražite sami na telefonskim informacijama ili internetskim stranicama.
  • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.
  • Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su njihove potencijalne žrtve najčešće osobe starije životne dobi, bolesni, invalidi, osobe koje žive same ili djeca. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte češće, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.
  • Ne pričajte svima da odlazite na putovanje i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo prodali automobil, stan, kuću ili uštedjeli veću svotu novca kojeg čuvate u svom domu.


U Kuršancu ukradena Opel Tigra

U noći sa subote na nedjelju (15./16. listopada 2022.) u Kuršancu, Uskoj ulici, nepoznati počinitelj ukrao je parkiranu i zaključanu Opel Tigru, čakovečkih registarskih oznaka, vlasništvo 25-godišnjakinje. Ukradeni automobil pronađen u Zagrebačkoj ulici prevrnut na bok te s mnogobrojnim oštećenjima. Materijalnu štetu vlasnica je procijenila na oko 15.000 kuna. Kriminalističko istraživanje se nastavljaju kako bi se utvrdile se sve relevantne činjenice vezane uz ovo kazneno djelo te otkrio počinitelj. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon