Tijekom potjere 21-godišnji odbjegli vozač skrivio prometnu nesreću

Slika DANIJELA%20TURK%202019/IMG_7749.JPG

Zbog počinjenja prometnih prekršaja ne postupanja po znaku službene osobe, odbijanje ispitivanja prisutnosti droga u organizmu te prouzrokovanja prometne nesreće, okrivljeni 21-godišnjak kažnjen je novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 14.500  kuna

Foto: Ilustracija

U utorak, 16. veljače 2021. godine u 21 sat i 55 minuta u Gornjem Kuršancu, nedaleko Mosta bana Josipa Jelačića, prilikom nadzora cestovnog prometa policijskih službenika Interventne jedinice policije, nepoznati vozač Audija A6, osječkih registarskih oznaka, nije postupio po naredbi i znaku policijskog službenika izdanog svjetlećom stop pločicom. Bez zaustavljanja nastavio je vožnju u smjeru Nedelišća te su policijski službenici krenuli u potjeru za odbjeglim vozačem. Tijekom potjere vozač je odbijao zaustaviti vozilo, usprkos upućenim svjetlosnim i zvučnim znakovima s policijskih vozila. U Nedelišću, Livadarskoj ulici, zbog neprilagođene brzine vozač Audija prouzrokovao je prometnu nesreću. Prednjim dijelom automobila udario je u prednji dio službenog policijskog automobila, koji je bio zaustavljen na kolniku spomenute ulice s upaljenim plavim rotirajućim svjetlima u cilju zaustavljanja odbjeglog vozila.
           
Uz primjenu sredstava prisile odbjegli 21-godišnji vozač i 33-godišnji suvozač (državljanin Kosova), privedeni su  u policijsku postaju te su potom i uhićeni.
           
Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 21-godišnji vozač Audija s područja općine Nedelišće, počinio nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zbog počinjenja prometnih prekršaja ne postupanja po znaku službene osobe, odbijanje ispitivanja prisutnosti droga u organizmu te prouzrokovanja prometne nesreće, okrivljeni 21-godišnjak kažnjen je novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 14.500  kuna, uz izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od 15 mjeseci. Nakon pravomoćnosti odluka o opisanim prekršajima 21-godišnjaku će se u evidenciju vozača i vozačkih dozvola upisati 15 negativnih prekršajnih bodova.
           
           
Nadalje, uz optužni prijedlog kojim se 21-godišnjak okrivljuje za počinjenje prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, doveden je dežurnom sucu prekršajnog odjela, Općinskog suda u Čakovcu. Nakon saslušanja sudac nije prihvatio prijedlog policije o zadržavanju okrivljenika te ga je pustio na slobodu.
           
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 33-godišnjim državljaninom Kosova utvrđeno je da je nezakonito boravio na području Republike Hrvatske. Provedenim upravnim postupkom izdano mu je rješenje o povratku u matičnu zemlju, uz rok od sedam dana za napuštanje teritorija EGP-a.

Priopćenja | Promet i vozila