Trideset osmogodišnjak osumnjičen za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju

Slika DANIJELA%20TURK%202019/IMG_5548.JPG

Lažno prikazavši prijeđenu kilometražu autobusa marke Mercedes doveo je kupca u zabludu, koji je potom pristao kupiti vozilo te uplatio iznos nešto veći od milijun kuna putem financijskog leasinga

Foto: Ilustracija

Temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva, a vezano uz podnijetu kaznenu prijavu trgovačkog društva s područja grada Zagreba, provedeno je kriminalističko istraživanje kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.

Dovršenim istraživanjem osnovano se sumnja kako je 38-godišnjak s područja općine Sveti Martin na Muri, počinio spomenuto kazneno djelo. Ujedno, kaznena odgovornost utvrđena je i za trgovačko društvo sa sjedištem na području općine Sveti Martin na Muri.

Sumnja se kako je osumnjičeni u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva registriranog za prijevoz, trgovinu i usluge početkom 2016. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, prilikom prodaje autobusa marke „Mercedes“, proizvedenog 2007. godine, trgovačkom društvu s područja grada Zagreba, iskoristivši činjenicu da brojčanik kilometara prikazuje samo šest znamenki, nije prikazivao stvarno prijeđenu kilometražu. Lažno prikazavši prijeđenu kilometražu doveo je kupca u zabludu, a koji je smatrajući kako je cijena realna za prijeđenu kilometražu i godište proizvodnje autobusa, pristao na kupovinu te uplatio iznos nešto veći od milijun kuna putem financijskog leasinga na račun trgovačkog društava u kojem je osumnjičeni odgovorna osoba. Pošto su se ubrzo nakon kupovine počeli događati kvarovi na autobusu, a koji nisu svojstveni prikazanoj prijeđenoj kilometraži te su trgovačkom društvu s područja grada  Zagreba stvarali dodatne neplanirane troškove, utvrđeno je kako je autobus u stvarnosti prešao puno više kilometara od prikazanih tijekom kupoprodaje.

Na opisani način osumnjičeni je oštetio trgovačko društvo s područja grada Zagreba za iznos nešto veći od milijun kuna te time pribavio protupravnu imovinsku za trgovačko društvo s područja općine Sveti Martin na Muri.

Protiv osumnjičenika te trgovačkog društva s područja općine Sveti Martin na Muri podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon