U tri prometne nesreće stradali pješaci

Slika /FOTOGRAFIJE MUP 2021/policija 2019. -1.jpg

Odgovornim i savjesnim ponašanjem u cestovnom prometu štitite vlastiti život, kao i živote drugih sudionika

Foto: Ilustracija

U proteklih 24 sata na prometnicama diljem naše Županije evidentirane su tri prometne nesreće u kojim su stradali pješaci. Nažalost, u prometnoj nesreći u Vrhovljanu smrtno je stradala 75-godišnjakinja, dok su u Otoku i Čakovcu ozlijeđeni 45-godišnjak i 81-godišnjak.

Upućujemo apel svim vozačima da prilagode brzinu kretanja vozila stanju kolnika i uvjetima na cesti te trenutnim vremenskim prilikama. Posebna obazrivost potrebna je u jutarnjim i večernjim satima te kada nastupe loši vremenski uvjeti (kiša, magla, snijeg …). Prilagodba brzine je nužna kako bi u svakom trenutku mogli pravovremeno zaustaviti svoje vozilo ispred svake zapreke, koju u konkretnim uvjetima mogu predvidjeti. Svakako, posebnu pozornost prilikom vožnje u opisanim uvjetima potrebno je obratiti na pješake.  

Ujedno, apeliramo na sve pješake da prilikom prelaska kolnika, posebice izvan obilježenog pješačkog prijelaza, budu dodatno oprezni i obratite pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te da prelaze kolnik tek kada su se dobro uvjerili da je to sigurno za njih, ali i za druge sudionike u prometu.

Također, sve pješake podsjećamo na sigurnosnu i zakonsku potrebu obilježavanja nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom kada se kreću kolnikom noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti.

Stoga, osim potrebe poštivanja zakonske regulative, nužno je zaštiti vlastiti život, kao i živote drugih sudionika, odgovornim i savjesnim ponašanjem u cestovnom prometu. 
           
Jučer, 20. prosinca oko 11:40 sati u Otoku, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 45-godišnji pješak (djelatnik komunalnog poduzeća iz Preloga) praznio kante za smeće te je pritom pretrčavao kolnik ulice, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti na siguran način. Ujedno, kolnik je pretrčavao neposredno iza teretnog automobila namijenjenog za sakupljanje otpada. Uslijed opisane situacije u tijelo 45-godišnjeg pješaka i u kantu za smeće, udario je teretni automobil, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 37-godišnji vozač. Nakon udara došlo je do odbacivanja kante za smeće i obaranja pješaka na kolnik. Vozilom hitne medicinske pomoći ozlijeđeni pješak prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena liječnička pomoć, dok će kvalifikacija ozljeda biti poznata nakon zaprimanja liječničke dokumentacije.
 
Također, jučer oko 18:20 sati u Čakovcu, dogodila se prometna nesreća u kojoj 55-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom Ulice Stjepana Radića, kojom prilikom se obilježenom pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom, tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Uslijed opisane situacije prednjim dijelom vozila udario u tijelo 81-godišnjeg pješaka, a koji je prelazio kolnik ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza. Nakon udara došlo je do podizanja pješaka na poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo automobila te potom i do pada na kolnik. Vozilom hitne medicinske pomoći ozlijeđeni pješak prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena liječnička pomoć, dok će kvalifikacija ozljeda biti poznata nakon zaprimanja liječničke dokumentacije.
 

Priopćenja | Promet i vozila