Upaljačem zapalili parcele zasijane ječmom

Slika FOTOGRAFIJE_shk/AA%20Nove/Ilustracije/vatrogasni-kombi.jpg

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su jednu od parcela upaljačem zapalili maloljetnik i 19-godišnjak sa šireg područja općine Nedelišće

Foto: Ilustracija

U subotu, 29. lipnja 2019. godine oko 18 sati u polju zvanom „Siget“, nedaleko Paraga, izbio je požar na ukupno pet parcela zasijanih ječmom u vlasništvu privatnih zemljoposjednika.
U požaru je izgorjelo oko 10.000 metara kvadratnih slame i neobranog ječma, dok je pšenica na susjednim parcelama rubno nagorjela. Požar je ugasio jedan od vlasnika parcele uz intervenciju pripadnika DVD-a Trnovec. Materijalna šteta za sada nije poznata, pošto se svi vlasnici parcela nisu izjasnili o visine prouzročene štete.

Na mjestu izbijanja požara obavljen je očevid uz stručnu pomoć inspektorice za zaštitu od požara, koja je utvrdila da je uzrok požara poduzeta ljudska radnja.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su jednu od parcela upaljačem zapalili maloljetnik i 19-godišnjak sa šireg područja općine Nedelišće te se požar potom proširio na susjedne parcele.

Počinitelji će se prekršajno sankcionirati sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara (za namjerno izazivanje požara predviđena novčana kazna od 15.000 do 150.0000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, dok je za nehajno izazivanje požara predviđena novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna).
 
Upozoravamo sve žitelje Međimurske županije da je u razdoblju od 2. svibnja do 1. listopada  2019. godine na snazi ODLUKA o zabrani spaljivanja smeća, korova, suhe trave i drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka i ostataka biljaka nakon žetve i berbe te loženje vatre u šumama i blizini šume. Odluka se ne odnosi na organizirano spaljivanje te na loženje uskrsne vatre, koje mora biti organizirano kako je to propisano člankom 17. Odluke o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije.

Savjesnim ponašanjem i brigom za okoliš smanjit ćemo mogućnost izbijanja požara koji bi mogli imati i tragične posljedice.
 

Pisane vijesti | Okoliš