Započeli radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske uprave međimurske

  • Slika /2020/ENERGETSKA OBNOVA KONFERENCIJA 0602.2020/IMG_9113.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Održana je tematska konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Energetske obnove zgrade Policijske uprave međimurske

Foto: PU međimurska

U prostorijama Policijske uprave međimurska danas (6. veljače 2020.) održana je tematska konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt "Energetske obnove zgrade Policijske uprave međimurske u Čakovcu". Policijska uprava međimurska jedna je od najmanjih ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a brine o sigurnosti 110 tisuća stanovnika. Djeluje u zgradi koja je izgrađena sada već davne 1981., a nadograđena 1997. godine. Nakon 40 godina uz najbolja održavanja i očuvanost zgrade, napredak tehnologija energetske učinkovitosti značajno je napredovao.

Policijska uprava međimurska našla se u kompletu od 25 objekata MUP-a koji će se renovirati kroz Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Sporazum o tim renovacijama potpisali u prosincu 2018. aktualni potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
 
Najznačajnije podatke o projektu prisutnim predstavnicima medija iznijeli su voditelj projekta ispred Ministarstva unutarnjih poslova Dragutin Sakač, direktor tvrtke HIDROING d.o.o. iz Varaždina Danijel Risek (izvođač radova), zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač.

Voditelj projekta Dragutin Sakač osvrnuo se na nacionalni program energetske obnove zgrada policijskih uprava i policijskih postaja – Na nivou Republike Hrvatske obuhvaćeno je 25 objekata koji su ušli u program energetske obnove, a financiraju se sredstvima Europske unije iz državnog proračuna. Program energetske obnove na nacionalnoj razini vrijedan je preko 100 milijuna kuna. Uz spomenutih 25 objekata među kojima je i zgrada Policijske uprave međimurske, pokrenuta je energetska obnova Policijske postaje Vrbovsko, koji sufinancira MUP, a projekt je pokrenuo Grad Vrbovsko. U planu je obnoviti i zgrade Policijske uprave varaždinske, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te dvije zgrade Policijske postaje Pleternica i Policijske postaje Novi Vinodolski.

Projekt Energetska obnova zgrade Policijske uprave međimurske u Čakovcu, na adresi Jakova Gotovca 7, vrijedan je 10.370.398,99 kuna, od čega 6.052.926,64 kune sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe projekta je od 20.12.2018. do 20.12.2020. godine.
Radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske uprave međimurske započeli su 4. studenog 2019., a ugovoreni rok završetka je godinu dana, odnosno do 4. studenog 2020. Radove na energetskoj obnovi zgrade izvodi tvrtka Hidroing d.d. iz Varaždina, a nadzor vrši Međimurje-investa d.o.o. iz Čakovca.

- Dugo je godina ova zgrada čuvala brojne tajne taktičkih priprema važnih operacija. Došlo je vrijeme za novo ruho i novu razinu učinkovitosti. Vrijeme za projekt vrijedan 10,3 milijuna kuna koji bez sufinanciranja triju ministarstava – Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te naravno Europske unije – čak ni u dalekoj budućnosti ne bi bio ostvariv – izjavio je načelnik PU međimurske Ivan Sokač.

Energetskom obnovom zgrade i provedbom projektnih aktivnosti, ostvarit će se ušteda potrebne toplinske energije za grijanje od 61%. Projekt obuhvaća radove na obnovi fasade (mineralna vuna ETICS sustav, ventilirana fasada Eternit), limarske radove (krovni paneli) i zamjenu vanjske stolarije cijele zgrade. U interijeru uređuje se spušteni strop kuhinje, restorana, hodnika dvorane i spojnog hodnika dvorane i zgrade. Izvodit će se manji keramičarski radove i soboslikarski radovi te potrebni bravarski radovi. Mijenja se kompletna rasvjeta čime će se ostvariti značajne uštede električne energije. Energetska obnova obuhvaća i novi podni jednoprolazni kotao s kondenzacijskim principom rada, radijatorske instalacije te potpunu automatiziranost sustava grijanja cijelog objekta. Na krovištu zgrade postavit će se solarna instalacija s akumulacijskim spremnicima i solarnim kolektorima s ciljem korištenja sunčeve energije za grijanje potrošne vode.

Direktor Hidroinga Danijel Risek uputio je zahvalu svim akterima ovog projekta - Dobar tempo radova rezultat je odlične suradnje svih aktera ove priče, od investitora, stručnog nadzora pa sve do zaposlenika i korisnika usluga institucija koje su smještene u zgradi Policijske uprave međimurske. Koristim ovu priliku da uputim zahvalu na susretljivosti i dobroj suradnji sa svim zaposlenicima unutar ove zgrade. Jer dok mi bušimo i rušimo zidove, postavljamo gipskartonske ploče, kada ćemo skidati i mijenjati grijaća i rasvjetna tijela te izvršavati sve ostale poslove obuhvaćene ovom energetskom obnovom ti ljudi normalno i gotovo neometano obavljaju svoje svakodnevne radne zadatke.

Zamjenik gradonačelnika grada Čakovca izrazio je zadovoljstvo pokrenutim projektom – Veseli nas što je pokrenut projekt energetske obnove zgrade Policijske uprave međimurske. Glavni je cilj ušteda na energentima, međutim neizravni cilj je i podizanje kvalitete rada i odnosa djelatnika koji će uživati u ovoj zgradi. Grad Čakovec ima izuzetno dobru suradnju s Policijskom upravom međimurskom, zajedno odrađujemo čitav niz projekata i nadamo se dobroj suradnji u budućnosti.

Ako gledamo po broju zaposlenih, Policijska uprava međimurska je druga najveća javna ustanova u Međimurju i njeni djelatnici zaslužuju bolje uvjete. Učinkovitost i rezultat pretpostavljaju i uvjete u kojima moraju raditi svi djelatnici policije i zato razgovaramo već nekoliko godina o ovom projektu. Bilo je krajnje vrijeme da se on i realizira. Vjerujem da će kvalitetno izvedenim radovima Policijska uprava međimurska imati bolje uvjete za rad, ne samo za građane nego i za djelatnike. Volio bi da se i druga Ministarstva povedu ovakvim pozitivnim primjerom jer je važno da se modelom energetske učinkovitosti obnove i druge važne institucije u Međimurju. Energetska obnova zgrade Policijske uprave međimurske ukupno je 24. projekt energetske obnove javnih zgrada u Međimurskoj županiji čime smo visoko na listi u iskoristivosti Europskih fondova i ulaganje u bolje standarde i efikasniju javnu upravu. Županija će nastaviti programe suradnje lokalne zajednice i policije te pokušati riješiti sve probleme u kojima očekujemo pomoć policije, a i policija očekuje pomoć lokalne zajednice - zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
 
 
 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica